10-06-2016
El CST edita l’Anuari 2015 Per una nova cultura del territori
El Centre per la Sostenibilitat Territorial publica un conjunt d’articles d’anàlisi sobre les dinàmiques territorials a Catalunya amb l’objectiu de repensar les orientacions que condicionen una lògica territorial insostenible.
El Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST) és una associació que promou una “nova cultura del territori” (NCT), és a dir una nova forma d’entendre i d’entendre’s amb el territori. L’associació aplega entitats ambientalistes i moviments en defensa del territori, entre les quals s’inclou Alba Sud, professors i investigadors universitaris, agents econòmics i professionals, i ciutadans en general. Des dels inicis el CST es proposà dinamitzar i consolidar una xarxa de complicitats que li permetés actuar com un agent col·lectiu d’observació, difusió i socialització d’uns nous valors i comportaments que s’adiguin amb aquesta NCT. El CST defuig de posicions defensives o reactives i actua, quan cal, com un veritable grup de pressió i promoció.
El CST va sorgir en el context d’una reflexió i preocupació al voltant dels límits, vulnerabilitats i transformacions del territori, d’un intens debat sobre la forma de gestionar-lo. L’emergència de conflictes en defensa del territori evidenciava la necessitat de fer front a la creixent pèrdua de control de les poblacions sobre les decisions que es prenen i que transformen el seu entorn més immediat. El CST parteix de la constatació que avui ja existeix un model tecnològic capaç de propiciar un canvi cap a una societat més sostenible i que les resistències, davant el que ja és una emergència històrica, són fonamentalment econòmiques, socials i culturals, relacionades amb l’actual model de globalització.
L’Anuari 2015 per una nova cultura del territori
L’Anuari, coordinat per Llorenç Planagumà, recull diferents aportacions sobre l’energia, l’alimentació i l’agricultura, els espais naturals protegits, l’educació ambiental, els boscos, l’aigua, el turisme, l’urbanització, les infraestructures,... i com interaccionen amb el territori.
En la selecció de les persones que hi ha col.laborat s’evidencia una aposta estratègica del CST des de la seva fundació: el diàleg i la col.laboració entre la ciència, la tècnica i els moviments socials d’una ciutadania compromesa amb el seu territori.
Joaquim Sempere, professor jubilat de sociologia de la Universitat de Barcelona, assenyala en la presentació de l’Anuari: “Crec que és una excel·lent notícia l’aparició d’aquest butlletí, que permetrà arribar més lluny. Com es diu a les diferents contribucions, l’objectiu és una Nova Cultura del Territori, basada en els principis d’integralitat, sostenibilitat i equitat, que fomenti actituds d’observar, educar i actuar a favor d’aquesta nova cultura sobre la base d’uns valors que E.F. Schumacher resumia en tres: salut, bellesa i permanència.”
Una Nova Cultura del Territori per la que tant havia lluitat en Carles Seijó, a qui va dedicat l’Anuari, mort durant l’any 2015, activista infatigable en contra del fracking i del TTIP.
Reflexions
Experiències
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »