Contacte Butlletí

Actualitat Alba Sud | Sobirania Alimentària

18-03-2009

ALBA SUD inicia reportatge sobre la lluita dels pobles indígenas de Guatemala i l’Equador per la defensa dels seus territoris

L'expansió model extractivista a tota Amèrica Llatina suposa una greu amenaça per a les comunitats rurals i en especial per als territoris dels pobles indígenes.

SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery.

A sol•licitud d'ACSUD-Las Segovias del País Valencià, ALBA SUD va iniciar la producció d'un vídeo sobre la lluita dels pobles indígenes a Guatemala i l'Equador en defensa dels seus territoris davant les activitats extractivistes. Durant els últims anys s'ha incrementat de forma accelerada la pressió sobre els recursos naturals a tota Amèrica Llatina. Ja sigui en forma d'explotació minera, extracció de petroli o generació d'energia hidràulica amb la construcció de grans preses, totes aquestes activitats estan comportant una greu amenaça per a la supervivència de les comunitats rurals i els seus mitjans de vida, i en especial per als pobles indígenes. Per a ells el territori implica no només la terra, sinó un concepte molt més elaborat i complex que es basa en la seva integració, com a col•lectiu, en un determinat espai natural on es reprodueixen i mantenen la seva cultura i la seva vida com a poble.

La consolidació d'un model extractivista a Amèrica Llatina és una greu amenaça per als seus pobles. En paraules d'Alberto Acosta, ex - president de l'Assemblea Constituent de l'Equador i una de les persones entrevistades al reportatge: "Els països rics en recursos naturals, l'economia dels quals se sustenta prioritàriament en la seva extracció i exportació, troben majors dificultats per desenvolupar-se. Sobretot aquells que disposen d'una substancial dotació d'un o uns quants productes primaris, semblen estar condemnats al subdesenvolupament. Aquests països estarien atrapats en una lògica perversa coneguda en la literatura especialitzada com la paradoxa de l'abundància. La gran disponibilitat de recursos naturals que disposen, particularment si es tracta de recursos miners o petroliers, tendeix a distorsionar l'estructura econòmica i l'assignació dels factors productius del país, redistribueix regressivament l'ingrés nacional i concentra la riquesa en poques mans. Aquesta situació s'aguditza per una sèrie de processos endògens de caràcter patològic que acompanyen l'abundància de recursos naturals. En realitat aquesta abundància s'ha transformat, moltes vegades, en una maledicció. " (Alberto Acosta, "La maldición de la abundancia. Un riesgo para la democràcia", Revista Tendència, núm. 9, Quito, març de 2009, pp.103-115).

El present vídeo s'està elaborant amb la finalitat d'alertar sobre els riscs d'aquest model extractivista i, alhora, donar visibilitat a les lluites i a reflexions dels pobles indígenes i dels moviment socials a dos dels països d'Amèrica Llatina que enfronten amb major gravetat aquesta amenaça. Es preveu que el vídeo sigui estrenat a València durant el mes de setembre de 2009 i, a partir d'aquí, pugui ser utilitzat com una eina per a la discussió pública sobre aquesta problemàtica tant a Amèrica Llatina com a l'Estat espanyol.