03-11-2017
Alba Sud: nous projectes i accions formatives
Durant els mesos de setembre i octubre hem començat algunes noves iniciatives i continuem amb el programa de cursos i xerrades públiques. Actualitzem les principals novetats.
Crèdit Fotografia: Il.lustracio d'Elisa Carareto | SESC
En l'àmbit de nous projectes, recentment vam començar una investigació sobre la precarietat laboral al districte de Nou Barris, a Barcelona, la zona amb uns nivells de pobresa i desocupació més alts de la ciutat. Aquest estudi és un encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, guanyat a través d’una licitació pública per part Alba Sud en col·laboració amb el Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L'equip responsable està format per part d'Alba Sud per Ernest Cañada i Cecilia Vergnano, i pel CED per Antonio López Gay. L'encàrrec inclou, a més d'una caracterització de la precarietat laboral en el districte, una proposta de conceptualització d'un espai d'atenció, informació i assessorament en drets laborals dirigit a persones en situació de precarietat que l'Ajuntament posaria en marxa a Nou Barris, el segon de aquestes característiques després de l’obertura fa pocs dies d’un al districte de Ciutat Vella.
D'altra banda, estem treballant en el disseny d'un sistema d'indicadors de qualitat laboral per a empreses turístiques que properament posarà en marxa l'Ajuntament de Barcelona, com a part d'una estratègia de certificació pública de turisme sostenible que de forma innovadora incorpora criteris laborals. Amb aquesta assistència tècnica, guanyada per Alba Sud també per mitjà de licitació pública, es pretén donar suport a la construcció d'un sistema de garanties que vinculi promoció pública amb el respecte a unes condicions laborals decents. Ernest Cañada és el responsable d'aquesta iniciativa per part d'Alba Sud.
També estem treballant en la finalització d'una primera fase de l'assistència tècnica a l'Associació de Comunitats Forestals de Petén (ACOFOP) a Guatemala per a l'enfortiment del turisme comunitari a la Reserva de la Biosfera Maya. Per part d'Alba Sud el tècnic responsable és Javier Tejera.
Taller conduït per Javier Tejera a Petén, Guatemala.
Abans de finalitzar l'any està previst també que puguem presentar públicament un informe sobre gènere i treball turístic, elaborat per Daniela Moreno Alarcón, experta en gènere i desenvolupament i co-directora de l'ONG britànica Equality in Tourism, a més de col·laboradora d'Alba Sud, i Ernest Cañada. Posteriorment està prevista una sèrie de presentacions i accions d'incidència política a partir de les recomanacions recollides a aquest informe.
Així mateix, durant els últims dos mesos se'ns han concedit dues noves subvencions per a co-finançar nous projectes d'investigació, acompanyats d'accions de formació, sensibilització i incidència política, sobre desenvolupament turístic, ODS i drets humans a Amèrica Central per part de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el programa Barcelona Solidària de l'Ajuntament de Barcelona respectivament, que seran executats entre finals de 2017 i durant l'any 2018. En el marc d’aquests dos projectes s’ha incorporat a l’equip d’Alba Sud Luna Reinoso Vergani com a estudiant en practiques de màster d’Ostelea.
Finalment, pel que fa a noves iniciatives cal ressaltar que Alba Sud estarà present a través d'Ernest Cañada, a l’equip responsable de la formulació del projecte de remodelació de la Rambla de Barcelona, guanyat a través d'un concurs internacional convocat per l'Ajuntament de Barcelona. El projecte involucra a més de 30 professionals de diferents disciplines i va ser presentat per una UTE de tres empreses encapçalada per l'arquitecta i ex-regidora de Ciutat Vella, Itziar González. El projecte pretén generar una dinàmica participativa que permeti dissenyar una remodelació que contribueixi a recuperar aquest espai emblemàtic per a l'ús de la població local.
Conferències, activitats formatives i de sensibilització
Durant els dies 7 i 8 de setembre Alba Sud va participar a través d'Ernest Cañada al Seoul International Fair & Sustainable Tourism Forum 2017, Corea del Sud, convidat per impartir una conferència sobre els problemes i reptes de la massificació turística a Barcelona. En la mateixa conferència va intervenir Agustí Colom, regidor de turisme de l'Ajuntament, per explicar les polítiques públiques desenvolupades a la ciutat per intentar fer front als reptes assenyalats. El fòrum va tenir una especial atenció cap als desafiaments que està suposant la massificació en algunes destinacions turístiques. Paral·lelament i de la mà de l'ONG coreana Imagine Peace, vam participar en diverses activitats formatives dirigides a moviments socials, i especialment a iniciatives de moviments veïnals.
Conferència d'Ernest Cañada a Seül.
Els dies 27, 28 i 29 de setembre Ernest Cañada va impartir un curs al Centre de Pesquisa i Formaçao del SESC de Paulo, Brasil, sobre relacions laborals en el turisme i els seus desafiaments. Aquesta iniciativa era part d'un cicle de cursos sobre la incorporació de l'ètica en el turisme dirigit a docents universitaris, docents i professionals del turisme i la gestió cultural, en el qual durant el mes de desembre participarà un altre membre d'Alba Sud, Joan Buades, amb un curs sobre la internacionalització de les cadenes hoteleres i el seu impacte en els països del Sud més afectats per l'especialització turística.
Durant els mesos d'octubre i novembre la Fundación de los Comunes està organitzant el curs ¿Tourists go home? Turistización, neoliberalismo y derecho a la ciudad, que en part dóna continuïtat als cursos que organitzàrem mesos enrere a Barcelona Alba Sud i la Hidra Cooperativa (vinculada a la Fundación de los Comunes) i a Palma entre aquestes dues mateixes organitzacions a més del grup ecologista GOB. A la primera sessió va intervenir Joan Buades parlant sobre la "colonització turística del planeta", i en la segona Ivan Murray, professor de geografia de la UIB i col·laborador d'Alba Sud a través del seu segell editorial.
El 24 d'octubre Ernest Cañada va realitzar una conferència a Lloret de Mar sobre les raons de la precarització del treball turístic organitzat pel grup municipal d'ICV-EUiA.
Pel que fa a aparicions en els mitjans de comunicació, Macià Blàzquez va ser entrevistat a Ràdio Mallorca de la Cadena Ser, per parlar sobre la situació turística a les Balears i la necessitat d'impulsar proposta decreixentistes. Així mateix cal destacar els dos reportatges sobre les reivindicacions de les cambreres de pis que s'han emès a les televisions públiques IB3 (a Balears), La lluita de les kellys, el 3 d'octubre, produït pel programa Zoom, i Canal 33 (a Catalunya), Kellys, netejadores d’hotel en lluita, el 9 d'octubre, produït pel programa Latituds. En tots dos reportatges es va entrevistar a Ernest Cañada com a autor del llibre Las que limpian los hoteles. Historias ocultas de precariedad laboral (Icaria, 2015).
Notícies Recents
-
Cooperativa Los Pinos: construir alternatives des de la proximitat
Notícies Generals | 22-11-2024 -
World Travel Market: de què parla el sector turístic?
Notícies Generals | 21-11-2024 -
Margalida Ramis: “No ens molesten els turistes, el malestar ve de la turistificació”
Notícies Generals | 19-11-2024 -
Propostes per al disseny de polítiques públiques de turisme popular
Notícies Generals | 14-11-2024 -
Pamela Friedl: rememorar la història del barri Mugica a través del turismo
Notícies Generals | 13-11-2024 - | Arxiu de notícies »