Contacto Boletín

Nueva Publicación | Noticias Generales | Cataluña

13-06-2024

TURISMESS: Economía Social y Solidaria y turismo en Cataluña

Publicamos un nuevo informe de análisis y propuestas sobre turismo y ESS en Cataluña de Carla Izcara y Raül Valls. Esta publicación nace a partir de un proyecto impulsado por Aethnic, Mescladís y Calidoscoop con Alba Sud.


Crédito Fotografía: Imagen elaborada por Sauló, Vinyes i Pins

(publicación únicamente disponible en catalán)

Catalunya té una llarga tradició cooperativista i en els últims anys hi ha hagut una aposta política per impulsar l'Economia Social i Solidària (ESS) a tot el territori. Malgrat això, aquesta espenta no s'ha vist reflectida en el sector turístic. Ens trobem amb dificultats per pensar el turisme com una activitat que pot ser orientada més enllà a la reproducció del capital, sobretot en espais molt turistificats. La falta de múscul d'iniciatives turístiques sumat a la reticència de certs sectors de l’ESS davant el turisme, no faciliten l'impuls de la discussió. Així, en preguntem quin ha de ser el paper que ha de jugar l'ESS des del turisme en el context de crisi climàtica. S’ha de constituir com un actor que dona suport i forma part dels circuits complementaris a les grans empreses turístiques? O, tot el contrari, ha d’esdevenir un agent clau dins del moviment contra la turistificació dels territoris que construeixen una alternativa d’oci, turisme i recreació àmplia orientada majoritàriament a la població local.

Aquestes preguntes i d’altres, junt amb una bateria de propostes es treballaran a la Biblioteca Gabriel García Márquez de Barcelona durant la "Jornada de Turisme i ESS” on Carla Izcara i Raül Valls presentaran la diagnosi i, tot seguit, es realitzarà una activitat per impulsar l’ecosistema TURISMESS. Tota la informació sobre l’acte aquí.

Podeu descarregar l’informe en aquest enllaç: Izcara, Carla & Valls, Raül (2024). TURISMESS: Economia social i solidària i turisme a Catalunya. Barcelona: Alba Sud Editorial, Informes en Contrast, 31.

 

Índex:

Introducció

Metodologia

Resultats

Història de l’Economia Social i Solidària a Catalunya. Una aposta de política pública

Impuls del turisme des de l’ESS a Barcelona i resta del territori

Nebulosa de conceptes

Altres limitacions

Pensar el turisme des de l’ESS

Propostes

Bolc 1

Bloc 2

Conclusions

Referències

 

 

Aquest informe es publica en el marc del projecte ”Ecosistema TurismESS: una proposta de transformació” impulsat per Aethnic, Mescladís, Alba Sud i Calidoscoop.

 

Noticias Recientes