16-08-2012
Nicaragua: Tercera edició del Seminari sobre Turisme i Desenvolupament
Entre el 6 i 16 agost 2012 va tenir lloc a Nicaragua una nova edició d'aquest Seminari organitzat pel GIST de la Universitat de les Illes Balears, Alba Sud i la UNAN Managua. Estava dirigit bàsicament a docents universitaris de Nicaragua vinculats als estudis sobre turisme.
Crèdit Fotografia: Participants al Seminari després de la seva clausura
El Seminari Turisme i Desenvolupament és un esforç desenvolupat en col.laboració entre el Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori (GIST) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Alba Sud, amb el suport de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS ) de la UIB, i diferents universitats, centres de recerca i organitzacions sindicals d’Amèrica, Mèxic i el Carib. Té per principal objectiu compartir anàlisis crítiques i compromesos amb les necessitats i drets d'àmplies majories socials davant el creixent desenvolupament turístic de la regió.
Antecedents
El febrer de 2009 va tenir lloc la primera edició d'aquest seminari a Managua, Nicaragua, amb la coorganització de la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN Managua). Va estar centrat en l'anàlisi i debat sobre el model turístic balear i les conseqüències del seu procés d'internacionalització. Al juliol de 2010 es va dur a terme la segona edició a Santo Domingo, República Dominicana, amb la coorganització de l'Instituto Tecnológico de Santo Domingo (INTEC), i va estar dedicat a compartir investigacions en curs sobre diferents aspectes relacionats amb el desenvolupament turístic de la regió. En totes dues edicions va comptar també amb la col.laboració de la Rel-UITA.
Fruit d'aquestes dues primeres iniciatives es va publicar el llibre Turisme Placebo, editat per Macià Blàzquez i Ernest Cañada (Editorial Enlace, Managua 2011), en un intent per posar a disposició pública diferents anàlisis que permetessin comprendre millor l'accelerat procés de transformació econòmica i social que estan vivint els països centreamericans i del Carib i en el qual el turisme ha jugat un paper protagonista en molts d'aquests canvis.
Tercera edició del seminari
En aquesta ocasió el seminari es va organitzar conjuntament amb el Departament de Francès - Carrera de Turisme Sostenible de la UNAN Managua, i va comptar novament amb el suport de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB. Anava dirigit docents, investigadors i professionals relacionats amb el sector turístic de Nicaragua. Van participar una trentena de professors i professores de diferents especialitats acadèmiques de la UNAN Managua i les Facultats Interdisciplinaris d'aquesta universitat a Estelí i Matagalpa, la UNAN León, la Universitat de Ciències Comercials (UCC) de Managua i Lleó. També hi van assistir representants sindicals vinculats a la Rel-UITA, membres d'ONG com La Cuculmeca i consultors independents.
El seminari, celebrat entre el 7 i el 9 d'agost de 2012, pretenia donar a conèixer, actualitzar i compartir l'estat de la qüestió en l'àmbit de la recerca i la producció científica en relació al fenomen turístic des d'una perspectiva crítica. Els docents del curs van ser Joan Amer, Macià Blàzquez i Ernest Cañada.
Presentacions de Joan Amer
Joan Amer Fernández és doctor (2005) en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya) amb la tesi "Turisme i política. L'empresariat hoteler de Mallorca. El període autonòmic de 1983 a 2003". Ha estat investigador postdoctoral del Ministeri d'Educació i Ciència espanyol (2006-2008) al Centre for Mobilities Research (CeMoRe), Lancaster University, Regne Unit. Des de 2010 és professor del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la Universitat de les Illes Balears. Va fer un Postgrau de Participació Ciutadana i Desenvolupament Sostenible per la Universitat Autònoma de Barcelona (1999). Les seves línies de recerca són: sociologia del turisme, impactes socials del turisme, sociologia de l'empresariat turístic, sociologia de l'educació, vulnerabilitat educativa en les zones turística.
Durant el seminari va estar encarregat de tres presentacions sobre sociologia del turisme, el model turístic balear i finalment les conseqüències socials del model turístic-residencial dominant (s'adjunten més avall). Amb la perspectiva d'estudiar el turisme des d'una perspectiva global, regional i local, en les seves exposicions es van analitzar els aspectes més socials del desenvolupament turístic. D'una banda es van descriure les principals teories socials del turisme i, d'altra, es van explicar els impactes socials més rellevants de l'activitat turística. Primer, en relació a les teories socials del turisme, es van subratllar aquelles aproximacions que destaquen el paper de la festa i l'hedonisme, així com les aproximacions que subratllen el turisme com la recerca d'autenticitat. Les teories del turisme de festa plantegen el viatge com una suspensió i inversió de les pautes de la vida quotidiana. Les teories del turisme com a recerca de l'autenticitat plantegen que les persones pertanyents a les societats urbanes occidentals (principalment classes mitjanes amb capital cultural) busquen significats o transcendència en altres contextos com a països del Sud o entorns rurals. Segon, pel que fa als impactes socials, es va apuntar que la major dependència econòmica del turisme acostuma a comportar, en el mitjà i llarg termini, distanciaments entre les societats locals i el turisme.
Finalment, va destacar l'aplicabilitat d'aquestes anàlisis al context de Nicaragua. En primer lloc, els turistes que busquen l'autenticitat poden trobar suficients motius per visitar Nicaragua. En segon lloc, per minimitzar els impactes socials negatius, les millors propostes són les que es produeixen a petita escala, amb una dimensió familiar o comunitària i on el turisme sigui l'activitat econòmica complementària a una activitat principal com l'agricultura.
Presentacions de Macià Blàzquez
Macià Blàzquez és doctor (1996) en geografia per la Universitat de les Illes Balears (Espanya), amb una tesi dedicada a analitzar la relació entre el turisme i la conservació de la natura. Amb anterioritat, va cursar un mestratge a la Universitat d'Aberdeen (Regne Unit) (1993) sobre Planificació Rural i Regional. És professor titular de la Universitat de les Illes Balears des de 1998, on forma part del Grup d'Investigació sobre Sostenibilitat i Territori del Departament de Ciències de la Terra. Ha participat en projectes de recerca sobre la internacionalització de les cadenes hoteleres espanyoles, particularment a Amèrica Central i el Carib; analitzant la geoeconomia i la geopolítica del turisme, des de la funcionalització turística de les Illes Balears, a la seva anàlisi a escala mundial. Imparteix docència universitària, de grau i postgrau, sobre Planificació Turística, Geografia del Desenvolupament, Indicadors de Sostenibilitat Turística i Geografia de la Globalització i Pensament Crític. Imparteix docència de postgrau en els Màster següents: Màster Universitari d'Anàlisi, Planificació i Gestió d'Àrees Litorals (Universitat de les Illes Balears), Màster en Direcció i Planificació del Turisme (Institut Universitari d'Investigacions Turístiques, Universitat d'Alacant), Màster Oficial en Direcció i Planificació del Turisme (Universitat de Màlaga) i Màster en Planificació Territorial i Gestió Ambiental (Universitat de Barcelona). Finalment, cal destacar també la seva militància en moviments socials ecologistes.
Durant el seminari va estar a càrrec de tres presentacions sobre dinàmiques globals del turisme a escala internacional (regions turístiques i capital turístic), la internacionalització del capital turístic a partir de diversos estudis de cas, i la crisi i l'esclat de la bombolla immobiliària (s'adjunten més avall). Segons va exposar Macià Blàzquez, la crisi sistèmica està provocada per l'enfortiment de les entitats financeres i del gran capital, a costa de l'endeutament de la classe treballadora i dels Estats. El turisme de masses i els seus derivats immobiliaris i de megaprojectes d'infraestructura van contribuir a aquest empobriment de les masses. Les empreses transnacionals i els fons d'inversió especulativa han estat els grans beneficiaris de la crisi, del qual el "tsunami" urbanitzador i l'endeutament hipotecari privat i públic són alguns dels seus símptomes. Alternativament, la contenció del creixement, la limitació dels desplaçaments i l'autoabastiment són metes assolibles per mitjà de modalitats de turisme de proximitat i sota control comunitari, que es mostren com experiències sostenibles d'enfortiment econòmic autònom, allunyant-se del control del gran capital. En les seves intervencions va destacar també com les cadenes hoteleres espanyoles exemplifiquen una classe capitalista global que s'enriqueix mitjançant la repatriació de beneficis i l'estímul de la bombolla immobiliària. Finalment va destacar que el Grup d'Investigació sobre Sostenibilitat i Territori de la Universitat de les Illes Balears (Espanya), del qual és membre, intenta contribuir a l'estudi dels orígens i de les alternatives a la crisi.
Presentacions d’Ernest Cañada
Ernest Cañada és candidat a doctor per la Universitat de les Illes Balears (Espanya) amb una tesi sobre el desenvolupament turístic a Amèrica Central. Té un postgrau en Estudis Demogràfics. És membre del Grup d'Investigació sobre Sostenibilitat i Territori de la UIB. Ha estat professor associat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (Espanya) entre 1998 i 2004. Des del 2005 resideix a Amèrica Central on ha treballat en el camp de la recerca i comunicació per al desenvolupament. El 2009 es va integrar com a coordinador de l'ONG Alba Sud, organisme català fundat a Barcelona l'any 2002 dedicat a la investigació i la comunicació per al desenvolupament, on manté un bloc sobre problemàtiques turístiques. Les seves línies de recerca són: turisme rural comunitari, turisme sostenible, impactes i conflictes associats al turisme.
Durant el seminari va estar a càrrec de dues presentacions sobre les característiques i dinàmiques del turisme a Amèrica Central, d'una banda, i sobre el desenvolupament del turisme comunitari a la regió, per una altra. En aquest marc va presentar també la seva proposta al voltant del enfocament dels Turismes de Base Àmplia (s'adjunten més avall). En la seva presentació va destacar el fort creixement del turisme a la regió centreamericana des d'inicis de la dècada del dos mil, les característiques particulars d'aquest sector en comparació amb altres destinacions properes, com el carib insular i mexicà, i va apuntar algunes de les raons que expliquen aquest procés. Així mateix va resumir algunes de les conseqüències que ja es poden identificar d'aquest creixement. Entre les seves conclusions va destacar el xoc entre diferents models de desenvolupament turístic que es comença a visualitzar a la regió, entre processos dominats pels grans capitals enfront d'un altre tipus d'iniciatives de micro, petites i mitjanes empreses, incloent les comunitàries o de caràcter associatiu. A la segona presentació va centrar l'exposició en les característiques i dinàmiques del turisme comunitari a Amèrica Central, reflexionant sobre alguns dels seus fracassos però també l'èxit d'algunes d'aquestes experiències i les seves raons. Va acabar la seva intervenció presentant l'enfocament dels Turismes de Base Àmplia que, segons Cañada, possibilita articulacions amb base territorial entre diferents tipus de iniciatives turístiques de caràcter petit i mitjà amb una forta orientació cap a una clientela local i de proximitat, al mateix temps que es tendeix a reduir el un desenvolupament sol i exclusivament centrat en el turisme.
Altres activitats
Durant del seminari van presentar també les seves aportacions de Marcial Cabrera, dirigent sindical de FUTATSCON, associada a la Rel-UITA, sobre les condicions laborals dels treballadors del sector turisme a Nicaragua (s’adjunta més avall), i Martha Rosa Bonilla, directora executiva de la Casa de la Mujer de Rivas, sobre els impactes de determinades dinàmiques associades al turisme en aquest Departament vinculats a la prostitució i el tràfic de dones.
Macià Blàzquez, com a responsable del projecte finançat per l'OCDS, va fer entrega pública a les autoritats acadèmiques i personal docent de la UNAN Managua d'una dotació de llibres sobre turisme per a la seva biblioteca i un projector per a les seves activitats didàctiques.
Posteriorment al Seminari es van organitzar dues sortides de camp. La primera (el dia 11) per conèixer el desenvolupament turístic a la costa dels municipis costaners de Tola i San Juan del Sur, i la segona (el dia 13), coordinada pel FAREM d'Estelí, per visitar experiències de turisme rural i comunitari en el Departament d'Estelí (La Garnacha i Eco-Posada El Tisey).
D'altra banda, Joan Amer i Macià Blàzquez, van impartir dues conferències públiques a la UNAN Managua (el dia 14) i en la UCC Lleó (el dia 15), adreçades fonamentalment a estudiants universitaris d'aquestes dues universitats.
A més d'aquestes activitats realitzades durant el mes d'agost, està prevista també la publicació d'un diagnòstic sobre característiques i tendències del turisme a Amèrica Central, coordinador per Ernest Cañada, i en el qual es va convidar a col.laborar als participants del seminari incloent les seves contribucions sobre diferents aspectes del desenvolupament turístic de la regió. El diagnòstic serà publicat per l'Editorial Enllace.
Documents adjunts:
-
1. Macià Blàzquez: Dinàmiques globals del turisme a escala internacional: regions turístiques i capitals turístics (PDF)
-
2. Joan Amer: Sociologia del turisme: turisme i poder (PDF)
-
3. Joan Amer: El cas balear (PDF)
-
4. Macià Blàzquez: La internacionalització del capital turístic. Estudi de cas (PDF)
-
5. Joan Amer: Conseqüències del model turístico-residencial dominant (PDF)
-
6. Ernest Cañada: Estructura i dinàmiques del turisme a Amèrica Central (PDF)
-
7. Macià Blàzquez: Turisme i negoci immobiliari. La crisi i l'esclat de la bombolla immobiliària (PDF)
-
8. Ernest Cañada: Alternatives de desenvolupament turístic. Els Turismes de Base Àmplia i el cas del turisme comunitari (PDF)
-
9. Marcial Cabrera: El turisme i la situació dels treballadors al sector (PDF)
Notícies Recents
-
Co'ox Mayab. Escenari d'aprenentatges
Notícies Generals | 20-12-2024 -
Brasil acull la Primera Trobada Iberoamericana sobre turisme comunitari, cultura viva i patrimoni rural
Notícies Generals | 19-12-2024 -
Turisme comunitari: desafiaments i resistències
Notícies Generals | 17-12-2024 -
On el turisme i la memòria es toquen. Experiències i propostes per a un turisme memorial a Barcelona
Notícies Generals | 12-12-2024 -
Barrio Padre Carlos Mugica, ex villa 31: les polítiques públiques obren camí al turisme
Notícies Generals | 10-12-2024 - | Arxiu de notícies »